Wat is NFC en wat heb jij er aan?

Tegenwoordig kun je er bijna niet meer om heen, NFC. Het is in de supermarkt te vinden en zelfs reclameborden zijn er mee voorzien. Maar wat is NFC nou precies en wat kunnen wij ermee? Wij gaan jou alles uitleggen over deze slimme en veelgebruikte techniek!

Wat is NFC?

NFC of te wel Near-Field Communication wordt tegenwoordig vaak gebruikt. NFC is een technologie waarmee je draadloos informatie kunt uitwisselen tussen twee apparaten. Dit kan alleen binnen een afstand van 10 cm. Vandaar de naam “Near Field Communication”. Doordat NFC chips op minimaal 10 cm van elkaar pas kunnen communiceren, is het zeer geschikt om er mee te betalen.

Hoe werkt NFC?

Het mooie van NFC is dat het zeer eenvoudig werkt. Zolang je een NFC-apparaat dus binnen 10 cm van een ander NFC-apparaat brengt, wordt er automatisch verbinding gemaakt.

Een mooi voorbeeld hiervan is het contactloos betalen, je legt jouw betaalpas tegen het pinapparaat en binnen een paar seconden heb je betaald. Het contactloos betalen met een pinpas was één van de eerste dingen waardoor heel de wereld het voordeel van NFC inzag. Momenteel voorzien de meeste telefoonfabrikanten hun modellen ook al van NFC-chips waardoor je nu ook contactloos met je telefoon kunt betalen.

Wat maakt NFC anders dan WiFi en Bluetooth

NFC is dus een methode om gegevens via radiogolven te verzenden. Het is daarom ook goed te vergelijken met wifi of bluetooth, maar wat is dan het verschil? Het verschil is dat de NFC-verbinding minder snel verbreekt door de kleine afstand tussen de apparaten. Daarnaast is het ook veiliger omdat gegevens op deze manier minder gemakkelijk onderschept kunnen worden. NFC maakt sneller verbinding dan Bluetooth en verbruikt mede daardoor een stuk minder energie. Het laatste grote verschil is dat je geen wachtwoord hoeft in te voeren zoals bij WiFi wel gebruikelijk is.

Waar kunnen we de NFC-technologie vinden?

Naast contactloos betalen kun je ook super snel grote bestanden met elkaar uitwisselen. Dit zijn alle mogelijkheden van NFC die we op dit moment gebruiken:

Contactloos betalen

Hier heb je waarschijnlijk de NFC technologie ook al voor gebruikt, contactloos betalen. 

De meeste betaalpassen zijn tegenwoordig al voorzien van zogeheten NFC-tags, die het draadloos betalen mogelijk maken. Naast betaalpassen zijn de tags de laatste jaren ook verwerkt in veel smartphones. Je gebruikt dan eigenlijk de digitale versie van jouw pinpas. Partijen zoals Apple Pay, Google Pay en Samsung Pay maken jouw transactie dan mogelijk.

Helaas worden nog niet alle Nederlandse banken ondersteund door deze partijen, daarom hebben de meeste banken momenteel een eigen app waarmee je toch contactloos met jouw smartphone kunt betalen. Deze apps zijn nu nog geheel gratis te downloaden in de bekende app stores.

Aangesloten banken Google Pay

  • ABN AMRO
  • Bunq
  • N26
  • Revolut
  • Wise

Aangesloten banken Apple Pay

  • ABN AMRO
  • Bunq
  • ING
  • Knab
  • N26
  • Openbank
  • Rabobank
  • Revolut

Het uitwisselen van data

Nog een voordeel van Near Field Communication is het supersnel uitwisselen van data. Hierbij kun je denken aan foto’s, video’s en andere documenten. Er zijn zelfs fotocamera’s te koop waarbij de foto direct door middel van NFC naar jouw telefoon gestuurd wordt. Hierdoor wordt het delen van mooie foto’s op social media wel erg makkelijk!

Reizen met het OV

Jij bent vast wel eens jouw OV-chipkaart vergeten waardoor je de trein of bus hebt gemist of waardoor je toch een kaartje moest kopen. Gelukkig testen ze in het openbaar vervoer tegenwoordig ook met NFC, dit gaat hoogstwaarschijnlijk OVpay heten. Je kunt jouw OV-chipkaart dan op je telefoon zetten waardoor je op dezelfde manier als contactloos betalen ook kunt in en uit kunt checken.

Tip: neem toch altijd je OV-chipkaart mee, want daar kan de accu nooit van leeg raken.

Soms zijn er ook problemen met contactloos betalen

Over het algemeen gaat het betalen via NFC goed, maar er zijn helaas ook momenten dat het soms niet zo soepel loopt. De reden hiervoor is de inconsistentie tussen Android-updates en NFC- en ATM-updates.

De software die het betalingsverkeer regelt, moet gecertificeerd zijn, wat enige tijd kan duren. Hierdoor communiceren deze apparaten niet altijd goed met elkaar. Nu contactloos betalen in Nederland steeds populairder wordt, besteden bedrijven meer aandacht aan het up-to-date houden van hun apparaten. Hierdoor zal je minder snel hinder moeten ondervinden tijdens het contactloos.

Hoe werkt NFC op telefoons?

De nieuwere smartphones zijn tegenwoordig bijna allemaal uitgerust met NFC-chips (zit ook in je pinpas). In smartphones wordt deze chip dus gebruikt om informatie uit te wisselen met andere apparaten die ook voorzien zijn van een NFC-chip. Je hebt geen app nodig om NFC-tags uit te lezen, dit is vaak bij QR-codes wel het geval.

Vrijwel alle nieuwe toestellen van de bekende fabrikanten als Samsung, Apple en Oneplus zijn uitgerust met NFC. Ook bij veel andere nieuwe Android-modellen zoals Sony, Xiaomi, Nokia, Motorola en Oppo kun je NFC-tag lezers verwachten.

Hoe werkt NFC op mijn iPhone?

Ben jij trots bezitter van een iPhone? Dan is de kans groot dat hij NFC heeft. Apple gebruikt deze slimme technologie namelijk al sinds 2014 in haar telefoons, de iPhone 6 is de eerste smartphone van het merk die voorzien was met de NFC-technologie. Toen was het alleen nog mogelijk om er mee te betalen.

Met de recentere telefoons van Apple, zoals de iPhone 12 en 13 is er al meer mogelijk. Zo kun je alle NFC-tags gewoon in één keer uitlezen. Dat kan handig zijn tijdens het winkelen, als je even snel een etiket wilt uitlezen bijvoorbeeld.

Het enige wat je hoeft te doen is je iPhone op het label te houden en de informatie wordt automatisch voorgelezen. Zo ontvang je eenmalig een link naar de webshop die, die mooie schoenen op de poster aanbieden.

Hoe werkt NFC op Samsung en andere Android telefoons?

Net zoals de iPhones zijn tegenwoordig ook de meeste toptoestellen van Samsung voorzien van NFC-chips. Hierbij moet je denken aan de Samsung Galaxy S21 en de recent gepresenteerde S22. Benieuwd of jouw Samsung hier ook mee voorzien is, ga naar de instellingen van je telefoon en kijk of er NFC onder “Verbonden apparaten” staat. Daar kun je kiezen of je de NFC-technologie aan of uit wilt zetten. Zodra je de NFC optie hebt aangezet kun je beginnen met contactloos betalen en het scannen van labels op verpakkingen.

Hoe zit het met telefoonhoesjes en de werking van NFC?

Je zult denken, hoe zit het dan met mijn telefoonhoesje als ik NFC wil gebruiken. Dat is helemaal geen probleem. Of je nu een normale back case of wat dikkere book case gebruikt, beide lenen zich prima voor het contactloos betalen.

Daarentegen zijn er ook mensen die de NFC-chip van hun telefoon juist uit willen schakelen. Hier zijn wel speciale telefoonhoesjes voor. Deze hoesjes hebben dezelfde werking als bijvoorbeeld aluminiumfolie. Ze zorgen ervoor dat het signaal van de NFC-chip niet door het hoesje kan dringen, waardoor contactloos betalen onmogelijk wordt gemaakt.

NFC tags

Naast telefoons en pasjes met NFC-chips zijn er tegenwoordig ook andere gadgets met Near-Field Communication. Zo zijn er er al verschillende speakers mee uitgerust om het verbinden nog makkelijker en sneller te maken.

Met zogeheten NFC-tags zijn de mogelijkheden van NFC veel groter geworden. Zo zijn er tags in auto’s verwerkt zodat die jouw smartphone een signaal kunnen geven om de Bluetooth of GPS in te schakelen. Of wat dacht je van een klantenkaart die uitgerust is met NFC? Zakenrelaties kunnen gemakkelijk jouw (enige) klantenkaart scannen en jou op die manier gelijk toevoegen op Linkedin of voorzien van een mailtje. Het bedrijf Tapify is hier een mooi voorbeeld van.

Wij bij SmartphonePunt verwachten dat we de aankomende jaren nog veel van deze techniek gaan zien!